Oglas

srijeda, 16. siječnja 2013.

O stranici

... Učenje ruskog jezika i kako se njome koristiti :)

Bok svima!

Ja sam profesorica ruskog jezika i, budući da i sama volim učiti jezike te sam ih često učila preko interneta, odlučila sam podijeliti svoje znanje s onima koje zanima ruski jezik i pomoći vam u učenju ruskog jezika. Tako je nastala stranica Učenje ruskog jezika. :)

Stranica Učenje ruskog jezika zasad je koncipirana ovako:

Početnicima koji ne poznaju rusku ćirlicu namijenjena je tema ruska abeceda (azbuka). Tamo ćete saznati sve o tome kako čitati rusku abecedu, pronaći ćete vježbe koje će vam pomoći da usvojite rusku ćirilicu, a saznat ćete više i o ruskom izgovoru.

Sljedeća je tema na stranici Učenje ruskog jezika ruska gramatika za početnike. Tamo će se naći i puno ruskih riječi koje su iste ili slične hrvatskim riječima.Vjerujem da će to pomoći bržem usvajanju ruskog vokabulara i poboljšati učenje ruskog jezika :)

Vježbajte ruski jezik na stranici Učenje ruskog jezika

Svaka gramatička lekcija na stranici Učenje ruskog jezika ima i zadatke za vježbu. Za značenje svih riječi koje će se spominjati u lekcijama pogledajte rusko-hrvatski rječnik stranice Učenje ruskog jezika. Rječnik se redovito ažurira sa svakom novom lekcijom. Za izgovor riječi, pogledajte stranicu Forvo. Tamo ćete naći izgovor ruskih (i ne samo ruskih :) riječi od strane izvornih govornika.

Važne napomene za korištenje stranice Učenje ruskog jezika 

Primijetit ćete da riječi na stranici Učenje ruskog jezika imaju crtice ispod nekih samoglasnika. Tako su označeni naglasci. Jednosložne riječi, kao što je дом (kuća, dom), nemaju označene naglaske budući da nema dvojbe gdje je naglasak. Naglasak je označen u višesložnim riječima, u riječima kao što su читать (čitati) (naglasak je na drugom slogu, чи-тать) ili карандаш (olovka) (naglašen je treći slog, ка-ран-даш). Riječ izgovarate tako da glasnije izgovorite naglašeni slog. Ponekad ću to napisati ovako: glagol читать izgovaramo [čiTAt'], a imenicu карандаш čitamo [karanDAŠ]. Pamtite naglaske kada učite neku riječ. Potrudit ću se istaknuti riječi u kojima se naglasak razlikuje od naglaska u hrvatskom jeziku kako biste to što brže i bolje upamtili. U ruskom jeziku naglasci se inače ne obilježavaju, no to je uobičajena praksa za one koji su početnici u učenju ruskog jezika.

Stranica Učenje ruskog jezika još je u nastajanju. Nadam se da će za par mjeseci stranica Učenje ruskog jezika biti puno opširnija i korisnija. Ako imate neki komentar ili pitanje, slobodno ostavite komentar u nekoj od tema na koje se pitanje odnosi. :)

Sretno vam bilo učenje ruskog jezika! :)

Nema komentara:

Objavi komentar