Oglas

nedjelja, 27. siječnja 2013.

Ruski jezik

Ruski jezik indoeuropski je slavenski jezik. Zajedno s ukrajinskim i bjeloruskim jezikom ruski jezik spada u grupu istočnoslavenskih jezika.

Iako u Rusiji postoji još nekoliko priznatih jezika, ruski jezik jedini je službeni jezik Ruske Federacije. Ruski jezik službeni je i u Bjelorusiji, Kazahstanu te Kirgistanu (uz bjeloruski, kazaški i kirgiski). Govori se i u drugim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Ruski jezik je, uz španjolski, francuski, arapski, kineski i engleski, jedan od službenih jezika UN-a.

Zanimljivosti vezane za ruski jezik:

1. Ruski jezik poseban je po tome što se ljudima s poštovanjem obraćate tako da kažete njihovo ime te ime njihovog oca. Točnije, ako je riječ o muškoj osobi, imenu oca dodat ćete nastavak -ovič/-evič, a ako se radi o ženskoj osobi, dodat ćete nastavak -ovna/-evna. Tako, kada čujete ime Andrej Aleksejevič, znate da se Andrejev tata zove Aleksej. Ako je riječ o Aleksandri Petrovnoj, znate da se Aleksandrin otac zove Petar (na ruskom će to biti Pjotr :)

2. Ruski jezik nema samo jednu riječ za plavu boju - postoje dvije riječi, синий [sinjij]  i голубой  [galuboj] koje označavaju nijanse plave boje. Синий znači modar, a голубой je svijetloplava boja, boja neba.

3. Nacionalnosti u ruskom jeziku pišemo malim slovom.



Nema komentara:

Objavi komentar