Oglas

subota, 29. prosinca 2012.

Ruska Gramatika I: Rod Imenica U Ruskom Jeziku

Rod imenica tema je ovog posta. U ruskom jeziku, kao i u hrvatskom, razlikujemo tri roda: muški, ženski i srednji rod. 

Pojednostavljeno rečeno, imenice kao što su гoрод [GOrad] (grad), брат [brat] (brat), музeй [muZEJ] (muzej)  imenice su muškog roda. Te imenice završavaju na suglasnik.

Imenice кoмната [KOmnata]* (soba), мaма [MAma] (mama), подруга [paDRUga](prijateljica) imenice su ženskog roda. Završavaju na samoglasnik -а.

Imenice окнo [aKNO](prozor) ili морe [MORje](more) imenice su srednjeg roda budući da završavaju na -о ili -е. 

Rod imenica gradivo je koje nije teško; sve je slično hrvatskom jeziku. I u hrvatskom jeziku imenice grad, brat, muzej imenice su muškog roda. Imenice soba, mama, prijateljica imenice su ženskog roda, a imenice koje završavaju na -o ili -e, kao što su sunce, more, janje, nebo imenice su srednjeg roda.

Zapamtite da je npr. imenica пaпа [PApa] (tata), bez obzira što završava na -a, muškog roda. 

EDIT: U ruskom jeziku neke imenice završavaju na meki znak (ь). Takve imenice mogu biti i muškog i ženskog roda. Muškog je roda recimo imenica дождь (kiša), a ženskog площадь (trg) = obratite pozornost na činjenicu da se rodovi imenica u ruskom i hrvatskom jeziku mogu razlikovati.

Sljedeća lekcija nalazi se na linku Ruska Gramatika II: Osobne Zamjenice, Čestica "это" i Glagol "biti". Pogledajte ostale lekcije na stranici Ruska gramatika za početnike.

* slog koji je napisan velikim slovima pročitajte glasnije nego ostale [KO-mna-ta]

А Б В Г Д Е Ё Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я  

Zadaci za vježbu:  

1. Odredite rod sljedećih imenica:
 • винo [viNO] - pazite, nije [VIno] kao u hrvatskom jeziku;
 • дом [dom] kuća, dom
 • Анна [An:a] Ana
 • гoрод [GOrad] grad
 • кaрта [KArta] karta
 • вaнна [VAn:a] kada
 • автoбус [avTObus] - pazite, nije [avtoBUS] - to je česta početnička greška;
 • мoре [MORje] more
 • магазин [magaZIN] dućan
 • пиво  [PIva]; pazite, nije [PIvo]
 • дым  [dym] dim
 • фото [FOta] fotografija
2. Koje se riječi nalaze u krivom stupcu? Za značenje nepoznatih riječi pogledajte rusko-hrvatski rječnik ove stranice:Muški rod


Ženski rod

Srednji rod
паркморесолнце
комнатазонткафе
звукавтобусподруга
мореАннаокно
музейкaртакaрта
доммамаморе

Broj komentara: 16:

 1. Odlicna stranica, svaka cast na trudu i super objasnjenom gradivu!

  OdgovoriIzbriši
 2. Nerazumem ovo za Papa,Kako to moze biti muski rod kad ze zavrsava na a,A ni ovu kolonu nerazumem.More se zavrsava na E kako onda moze biti zenski rod,zont se zavrsava na t,Autobus na s.???

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Imenice koje imaju nastavak -a, a označavaju osobu muškog spola, bit će muškog roda bez obzira na nastavak. Tako je i u hrvatskom ili srpskom, kažemo ovaj tata, moj tata, ne kažemo ova tata, moja tata.

   A pročitaj malo bolje zadatak pa ćeš vidjeti u čemu je stvar. I dobro si već riješio da ni зонт, ni море, ni автобуc nisu ženskog roda :)

   Izbriši
 3. Možete li mi kazati tj. prepouciti neke linkove sa vezbama vremena, padeza, rod imenica i sl.. i resenjina naravno.... hvala unapred!! :) ;)

  OdgovoriIzbriši
 4. Dobra vezba. Kako za one koji tek pocinju sa ucenjem ruskog, tako i za one koji bi da obnove znanje osnove. Imam sledece pitanje: imenica fotografija, u ruskom se zavrsava na o(фото), koje se izgovara kao a- фота, da li se imenica tretira u zenskom ili srednjem rodu? Rekao bih da je pravilno zenski rod, bez obzira sto se imenica zavrsava na o. Je, u transkripciji se cita kao a. A i pravilno je reci ta fotografija(zenski rod), a ne 'to fotografija'(srednji rod). I u hrvatskom i u srpskom jeziku se kaze npr: Ovo je ta fotografija. Dakle, imenica фото/фота/ је i u ruskom, zenskog roda. Da li sam ispravno protumacio?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ne, imenica фото je srednjeg roda jer završava na o. Morate gledati kako se piše, a ne čita. Nemojte uspoređivati s srpskim ili hrvatskim. Npr, u ruskom je imenica дождь (kiša) muškog roda. Kaže se это фото.

   Izbriši
  2. Ok. Zahvaljujem na korekciji.

   Izbriši
 5. more moze biti i muski i zenski rod

  OdgovoriIzbriši
 6. "Možete li mi kazati tj. prepouciti neke linkove sa vezbama vremena, padeza, rod imenica i sl.. i resenjina naravno.... hvala unapred!!"

  OdgovoriIzbriši
 7. trebami hitna pomoc trebam da menjam po licima srednji rod koji su nastavci?

  OdgovoriIzbriši
 8. Zdravo nije mi jasno kada O čitam kao A.
  Npr. piše se окно а čita se akno.

  OdgovoriIzbriši
 9. Kojeg su roda imenice koje završavaju na ostale vokale?

  OdgovoriIzbriši
 10. Мolim vas dajte mi nekoliko primera za imenice m. roda, loje se završavaju na o i ja

  OdgovoriIzbriši