Oglas

petak, 23. kolovoza 2013.

Više o mekom (ь) i tvrdom znaku (ъ)

Meki znak (мягкий знак) i tvrdi (твёрдый знак) znak ne možemo nikako izgovoriti, oni su samo pravopisni znakovi. 


Meki znak

Evo jednog primjera za što služe meki i tvrdi znakovi: ako meki znak -ь stoji iza npr. slova л (l), to znači da je slovo l umekšano (palatalizirano - kažemo da meki znak bilježi mekoću suglasnika ispred njega) i čitat ćemo ga kao lj. Pogledajte npr. izgovor riječi цель (cilj): link


Da nema mekog znaka na kraju, da piše цел, to bismo pročitali kao (cel). Uz meki znak bit će (celj). Dakle, u verziji s mekim znakom slovo l je palatalizirano (umekšano). Podsjetite se da većina suglasnika može biti i tvrda i meka (Tvrdi i meki suglasnici u ruskom jeziku).

Još primjera:

дом (doma, kuća) - u prvoj riječi iza slova "д" stoji tvrdi samoglasnik "о" (link za izgovor)
дождь (kiša) - u ovoj riječi iza drugog slova "д" stoji meki znak (ь). Primjetite razliku između "д" u riječi "дом" i drugog "д" u riječi "дождь" (link za izgovor; probajte reći "j" iza d, možda će vam tako biti lakše za početak)

любить (voljeti) - iza slova "т" dolazi meki znak (ь) (link za izgovor; izgovor malo vuče na naš "c")
нота (nota) - iza slova "т" nema mekog znaka, već je tu tvrdi samoglasnik "a" (link za izgovor)

парень (mladić) - iza slova "н" stoji meki znak (ь) (link na izgovor)
банк (banka) - iza slova "н" nema mekog znaka, iza njega stoji tvrdi suglasnik "к" (link na izgovor)
Дон/дон (Don/don) - iza slova "н" nema mekog znaka - usporedite izgovor riječi "парень" u kojoj je meki znak na kraju riječi te riječi "Дон" u kojoj ga nema (link na izgovor)


Tvrdi znak


Tvrdi znak se rijetko koristi (nakon pravopisne reforme 1918. reduciralo se njegovo korištenje), on najčešće dolazi iza prefiksa u nekoj riječi (npr. riječ объявление). On također bilježi mekoću suglasnika ispred njega. Obično se koristi ispred samoglasnika я, е, ё, ю (u navedenom primjeru - ispred samoglasnika я). Kada sretnete neku riječ koja u sebi sadrži tvrdi znak, zapamtite da se piše s tvrdim znakom jer takvih riječi nema puno.

Dakle, tvrdi i meki znak samo su pravopisni znakovi koji bilježe mekoću suglasnika ispred njih. 

1 komentar: