Oglas

četvrtak, 27. prosinca 2012.

Ruska Abeceda (Ruska Azbuka) - Samoglasnici (Vokali)

Ruski samoglasnici (vokali) ponešto su neobičniji od naših. Naime, prisutni su svi samogasnici koji se nalaze i u hrvatskome jeziku (a, e, i, o, u), no svaki ima dvije varijante – tvrdu i meku. Dakle, razlikujemo tvrde i meke vokale:


Tvrdi samoglasnici (vokali)
Meki samoglasnici (vokali)
А Я
Э Е
Ы И
О Ё
У
Ю


Tvrdi vokali se, osim i, izgovaraju kao i u hrvatskome jeziku. Mekim ćemo vokalima prilikom čitanja (osim vokalu i) ispred dodati j. Kasniji primjeri pokazat će razliku između čitanja mekih i tvrdih vokala.

Tvrdi vokali su:

А, a - čitamo [а]
Э, э - čitamo [e]
Ы, ы - ovo je poseban ruski glas (zovemo ga jeri) koji izgovaramo tako da se srednji i stražnji dio jezika podigne uvis i pomakne malo unatrag, a pri tom izgovori glas "i"*
О, о  - čitamo [o]
У, у - čitamo [u]

Dakle, a i o pišemo isto kao i u hrvatskom jeziku. Rusko э čitamo kao naše e. Ы je pak nešto novo. :) Obratite pozornost na činjenicu da ruski samogasnik u pišemo kao y (ipsilon). To nije i!

Primjer: Par vokala "аэ" čitamo kao [a-e], "ao" kao [a-o], "aу" kao [a-u].  

Meke varijante ovih samoglasnika su:

Я, я – čitamo [ja]
Е, е – čitamo [je]
И, и – izgovaramo ga približno kao naše i
Ё, ё – čitamo [jo]
Ю, ю – čitamo [ju]

Dakle, naše slovo e u ruskom čitamo kao je. Sve ostale vokale čitamo i izgovaramo drugačije nego u hrvatskom jeziku. Meki vokali palatalizirat će (umekšat) slovo koje se nalazi ispred njih. Kako čitamo, najbolje ćete vidjeti na primjeru. Vokale "ae" pročitat ćemo kao [aje] (par vokala "аэ" čitali smo kao [a-e]). Slog яе pročitat ćemo kao [ja-je]. :) "Оу" smo čitali kao [o-u], a ёю pročitat ćemo kao [jo-ju]

*Na linku http://www.youtube.com/watch?v=A01aL-C03uA (od 0:20 do 0:34) možete čuti kako se izgovaraju ruski samoglasnici, među njima i ы (o njemu i od 2:00). Ako ste u mogućnosti, za detaljnije informacije o glavnim pravilima ruskog izgovora pogledajte upute na kraju Rusko-hrvatskog rječnika autora R. F. Poljanca.

 А Б В Г Д Е Ё Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я

Vježba:

1. Pročitajte slogove!

Ао
Ау
Уа
Яы
Яе
Оу
Ёю
Юя
Юа
Оё
Оэ
Ое



Broj komentara: 16:

  1. ovo je super :) jasno i razumljivo.. možda i naučim nešto :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Puno hvala na genijalnom blogu :))

    OdgovoriIzbriši
  3. slovo e kada nije naglašeno se čita kao i.a kad je naglašeno kao je..no kako znati kada primjenit ta pravila jer slovo e nije uvije naglašeno a čitamo ga kao je

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bok, napisat ću uskoro neki post o pravilima izgovora u ruskom jeziku pa ću se dotaći i ovog pitanja. Pratite blog :)

      Izbriši
  4. Jako, jako dobro! Nema potrebe bacati novac na časove u školama, sve je divno objašnjeno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam, ali ja bih ipak dala prednost dobrom profesoru s kojim ćete raditi uživo jer mislim da se tako ipak postižu najbolji rezultati.

      Izbriši
  5. Odlična stranica .:)) danas sam započeo malo iz čiste znatiželje

    OdgovoriIzbriši
  6. Супер, само тако наставите!

    OdgovoriIzbriši