Oglas

ponedjeljak, 12. kolovoza 2013.

Sankt Peterburg

Nedavno sam u jednoj udruzi držala predavanje o Sankt Peterbugu pa sam odlučila malo preraditi predavanje i napraviti post o ovom divnom ruskom gradu. :)

Sankt Peterburg (Санкт Петербург) najljepši je ruski grad. Osnovao ga je ruski car Petar Veliki 27. svibnja 1703. godine. Ako se slučajno tada zateknete u Sankt Peterburgu, dočekat će vas velika proslava za rođendan grada koja traje i nekoliko dana.


Mjedeni konjak - spomenik Petru Velikom, Sankt Peterburg


Sankt Peterburg - Petrograd - Lenjingrad - Sankt Peterburg

Jedna od specifičnosti Sankt Peterburga je činjenica da je grad nekoliko puta mijenjao ime. Petar Veliki mu je nadjenuo ime Sankt Peterburg. Taj se naziv zadržao sve do 1914. godine, kada Rusi više nisu željeli da njihov najljepši grad nosi njemačko ime te su ga preimenovali u Petrograd. Grad se tako zvao do 1924. godine, točnije, do smrti Lenjina, kada se, njemu u čast, gradu daje ime Lenjingrad. To je ime Sankt Peterburg nosio sve do raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine kada mu je vraćeno njegovo izvorno ime - Sankt Peterburg.


Nadimci Sankt Peterburga :)


Sankt Peterburg ima i nekoliko neslužbenih naziva. Neka od njih su:

  • Sjeverna Venecija (budući da se Sankt Peterburg nalazi na nekoliko kanala i rijeka)
  • grad triju revolucija (zato što je Sankt Peterburg imao važnu ulogu tijekom Oktobarske i Februarske revolucije 1917.  te revolucije 1905. godine)
  • Spb i Piter - skraćenice od imena (postoji poznati lanac barova Spb danas popularan među mladima)
  • grad na Nevi - zato što se Sankt Peterburg nalazi na rijeci Nevi
  • kulturna prijestolnica Rusije - Sankt Peterburg ima više od 200 muzeja, u njemu se nalazi jedan od najpoznatijih muzeja svijeta (ruski Louvre) - Ermitaž te čuveni Marijinski teatar, uz Boljšoj teatar u Moskvi najpoznatije rusko kazalište.
  • grad bijelih noći - tijekom lipnja i srpnja u Sankt Peterburgu možete doživjeti bijele noći

Bijele noći u Sankt Peterbugu. Fotografija je snimljena u sredinom srpnja,
kada bijele noći nisu više na vrhuncu. Čini mi se da je bilo oko 2 sata u noći.


Sankt Peterburg - geografija

Sankt Peterburg ustvari je, budući da kroz njega protječe velika rijeka Neva te mnoštvo kanala i manjih rijeka (poznate su Fontanka i Mojka), sastavljen od nekoliko otoka. Najstariji dio Sankt Peterburga nalazi se na Zečjem otoku.


Pogled na Kunstkameru, najstariji muzej Sankt Peterburga, te led na rijeci Nevi.
Led dolazi iz jezera Ladoga koje se u travnju počinje odmrzavati.


Sankt Peterburg važna je morska luka. Izlazi na Finski zaljev koji pak izlazi na Baltičko more. Sankt Peterburg je i sagrađen zbog želje za novom morskom lukom. Dotadašnja luka nalazila se u gradu Arhangelsku te se njome zimi bilo nemoguće koristiti. Osim toga, Petar Veliki želio je sagraditi moderni grad po uzoru na gradove zapadne Europe koje je upoznao tijekom svojih putovanja po Europi.

Sankt Peterburg službeno ima 5 milijuna stanovnika (taj broj grad je dosegao u rujnu 2012. godine), a neslužbeno oko 7 ili 8 milijuna. Zanimljiv je podatak da je Sankt Peterburg najsjeverniji grad na svijetu s populacijom većom od jednog milijuna.


Sankt Peterburg - par crtica iz povijesti 

  • najstariji dio grada, kako smo već rekli, nalazi se na Zečjem otoku smještenom usred rijeke Neve. Na njemu se nalazi Petropavlovska tvrđava i Petropavlovska katedrala. Na mjestu Petropavlovske tvrđave ranije se nalazila švedska tvrđava Nyenschantz. Ta je tvrđava osvojena 1703. godine i Rusi su je neko vrijeme koristili. Petar Veliki je tada odlučio da želi sagraditi novu tvrđavu te je tako nastala Petropavlovska tvrđava. Od švedske tvrđave nije ostalo ništa, osim ostataka temelja pronađenih tijekom arheoloških istraživanja. Oko tvrđave nalazio se i švedski grad Nyen (Nien je švedska riječ za rijeku Nevu), no Šveđani su ga sami spalili 1702. godine jer su vjerovali da će inače pasti u ruske ruke, što se i dogodilo.

Pogled na Zečji otok, Petropavlovsku tvrđavu i katedralu


  • tijekom 2. svjetskog rata Sankt Peterburg je od strane njemačkih snaga proveo u opsadi gotovo 900 dana. Opsada je počela 8. rujna 1941., a završila 27. siječnja 1944. godine. Budući da su svi putevi do grada, osim onog preko jezera Ladoga (taj se put zvao "Cesta života" - ljeti se putovalo po vodi, zimi preko zaleđenog jezera), bili odsječeni, nemoguće je bilo osigurati dovoljno namirnica za stanovništvo grada. Pretpostavlja se da je tijekom opsade oko 600 000 ljudi umrlo od gladi. Koliko je taj period usječen u povijest grada možete vidjeti kada posjetite muzeje u Sankt Peterburgu. U posebnu kategoriju ulaznica spadaju preživjeli stanovnici opsade Lenjingrada (Spb se tada tako zvao), ulaz u sve muzeje za njih je besplatan. Također, na Nevskom prospektu, glavnoj ulici Sankt Peterburga, još uvijek se nalazi jedan natpis iz tog perioda koji upozorava da je tijekom avionskih bombardiranja sigurnije hodati po jednoj strani ulice, dok je drugu bolje izbjegavati.


Znamenitosti Sankt Peterburga

  • Ljetni vrt - prekrasan park u centru Sankt Peterburga osnovan 1704. godine
  • Ermitaž - najpoznatiji ruski muzej, ruski Louvre. Sastoji se od nekoliko zgrada, od kojih je najpoznatija Zimski dvorac sagrađen u 18. stoljeću koji ima više od 1000 soba, a 1945 prozora. :)

Zimski dvorac, sastavni dio muzeja Ermitaža,
najpoznatijeg muzeja Sankt Peterburga
Muzej Ermitaž i podignuti most iznad Neve,
rijeke koja teče kroz Sankt Peterburg

  • Petropavlovska katedrala - u Petropavlskoj katedrali pokopani su pak ostaci dinastije Romanovih, među njima i ostaci cara Nikolaja II. i njegove obitelji.

Petropavlovska katedrala, Sankt Peterburg

  • Crkva Kristova uskrsnuća/Crkva prolivene krvi - građena između 1883. i 1907.  na mjestu gdje je ubijen  ruski car Aleksandar II. Zanimljivo je da je nakon Drugog svjetskog rata crkva bila skladište povrća. 

    Kupole Crkve Kristova uskrsnuća u Sankt Peterburgu

  • Nevski prospekt - glavna ulica Sankt Peterburga duga 4 kilometra.
  • krstarica Aurora - krstarica koju vežemo za početak Oktobarske revolucije.
  • Kunstkamera - najstariji muzej Sankt Peterburga. Sadrži etnološke zbirke te jednu neobičnu zbirku koja nije za one osjetljivog želuca (link). 



Sankt Peterburg najbolje je, po mom mišljenju, posjetiti tijekom proljeća i ljeta. Tada možete gledati dizanje mostova, tijekom lipnja i srpnja možete doživjeti bijele noći, 9- svibnja možete vidjeti proslavu Dana pobjede, a 27. svibnja vidjeti proslavu za rođendan Sankt Peterburga. Ljeti će vam se vjerojatno svidjeti i klima Sankt Peterburga koja se kreće oko ugodnih 25 stupnjeva, a vegetacija je prekrasna. Puno pažnje posveće se cvijeću.


Tulipani u Sankt Peterburgu :)


I to bi bilo sve. Nadam se da ćete jednom posjetiti Sankt Peterburg! :)



1 komentar: