Oglas

srijeda, 25. ožujka 2020.

Glagoli kretanja плыть i плавать

Nakon osnovnih glagola kretanja u ruskom jeziku (идти, ходить, ехать i ездить), dakle, nakon što završite A1 razinu ruskog jezika, uče se i neki drugi glagoli kretanja. Već smo pisali o glagolima лететь i летать te o glagolima бежать i бегать, a danas su na redu glagoli kretanja плыть i плавать. Oni znače plivati, ali i ploviti.

Dakle, baš kao i kod идти/ходить ili ехать/ездить, za ove je glagole kretanja važno znati koje koristimo kada pričamo o kretanju, odnosno plivanju/plovidbi sada (сейчас), u bližoj budućnosti, u jednom smjeru/u jednu stranu, a koje kada govorimo o kretanju koje se događa redovito (takvi glagoli idu uz priloge часто, редко, иногда, никогда, каждый день, 2 раза в неделю, по вторникам...), o plivanju/plovidbi općenito te kretanju koje se već odvilo (plivali ste/plovili ste negdje i vratili ste se natrag).

Konjugacija glagola kretanja плыть i плавать

Плыть

Glagol плыть nije pravilan - morat ćete zapamtiti njegovu konjugaciju:

1. Я плыву
2. Ты плывёшь
3. Он плывёт

1. Мы плывём
2. Вы плывёте
3. Они плывут. 

Njega koristimo kada govorimo o kretanju (plivanju/plovidbi) koje se odvija sada, u bližoj budućnosti ili u jednom smjeru/u jednu stranu.

Плавать

Glagol плавать glagol je prve konjugacije i ne trebate ga učiti napamet. Konjugirate ga, dakle, jednako kao i, na primjer, glagol понимать. Dakle:

я плаваю, ты плаваешь, он плавает, мы плавем, вы плавете, они плавают.

Ovaj glagol kretanja koristimo kada govorimo o kretanju koje se ponavlja, o kretanju općenito ili se već odvilo (bili ste negdje i vratili ste se natrag).

Glagoli kretanja плыть i плавать - primjeri

Evo nekoliko primjera kako pravilno koristiti glagole kretanja плыть i плавать.

Я плаваю хорошо. Plivam dobro. -govorimo o nečemu općenitom.

Посмотри, как он быстро плывёт. Pogledaj kako on brzo pliva. -  dakle, on sada pliva, i pliva u jednom smjeru, zato glagol плыть. 

Он не умеет плавать. On ne zna plivati. - pričamo o nečemu općenitom, zato koristimo glagol плавать. 

Я плаваю в бассейне 3 раза в неделю. Plivam u bazenu 3 puta tjedno. - to se ponavlja, svaki tjedan tri puta tjedno, zato koristimo glagol плавать. 

Они любят плавать. Oni vole plivati. - pričamo o nečemu općenitom.

Мы плывём на остров. Mi plovimo na otok. -  pričamo o nečemu što se odvija sada, sada plovimo na otok, dakle, zato плыть.

Dakle, zapamtite, možete reći Я плыву, to znači plivam sada, u jednu stranu, ili Я плаваю (ponavlja se ili kaotično, u razne strane).

2 komentara:

  1. Vaš blog mi je vrlo koristan i puno pomaže kod učenja ruskog. Drago mi je što ste opet aktivni!

    OdgovoriIzbriši